torsdag 30 juli 2015

Väggbygge, lerkalk och folkmusik


Vissa perioder under ett husbygge behöver man lägga tid på sådant som är nödvändigt och viktigt, men som inte direkt syns.  Lösningar på specifika problem som ska hittas, saker som ska justeras för att de inte blev helt rätt första gången. Småpill, kompletteringar, förberedelser. Det typen av arbete kan vara lite nötande - man jobbar och jobbar och vet att man för all del kommer framåt, men inte mycket förändring syns utifrån. Det kan vara ganska tärande när det känns som att man aldrig kommer att bli färdig med detta jätteprojekt, för allt man tar är små myrsteg om än åt rätt håll.

Att från detta växla över till att göra sådant som omedelbart visar framsteg i byggprocessen ger en extrem tillfredsställelse och gör underverk för motivationen.

Den senaste veckan har vi därför - förutom allt småpill, grejande, fixande och färdigställande i övrigt - hunnit med just detta: att både lerkalkputsa östfasaden så att den är alldeles färdig (!) och haft en workshop med earthLAB där vi fortsatt att bygga vår stampade jordvägg.

Putsandet tog två dagar att göra - första dagen med hjälp av Elin & Daniel, som ska lägga lergolv i sin stuga som ligger i närheten, och andra dagen med mina (Karolinas) föräldrar, Elzbieta & Andrzej. Fellow halmbalsbyggaren Marcus från Halmfrid var med och blandade puts under en förmiddag och Ulf Henningsson var med och jobbade med oss båda dagarna. Vad skulle vi inte gjort utan all den hjälp vi fått under detta projekt! Eftersom detta var sista putslagret på östsidan så pigmenterade vi lerkalken med järnoxidbrunt pigment, liksom tidigare vid kalkputsningen av västgaveln. Då leran i sig är gråbrun blev färgen något annorlunda än på västfasaden - mindre röd-lila-brun och mer jordbrun. Slutresultatet blev fantastiskt vackert! Lerkalken känns på något sätt mer levande än ren kalkputs; lite mer rörelse och ojämnheter i ytan, vilket verkligen känns helt rätt.

Förutom detta gjorde vi också färdigt lerkalklagret på sydsidan av huset, då vi putsande ända in i midnatten. Nu är vi därför bara två lager puts från en helt färdigt utsida av huset, vilket känns fantastiskt.

Våran KA och vän Håkan Lindberg fortsatte att såga upp brädor av de träd som han hjälpt oss fälla i våras. De kommer bland annat att bli fönsterbänkar i huset.
Som extra lyx under dessa dagar fick vi också höra Ulf och Håkan ge en improviserad folkmusik-lunchkonsert under andra putsdagen. Det kan inte vara många byggen på vilka man får en timmes levande musik på fiol och dragspel från sina hantverkare och kontrollansvariga - oerhört kul!

Efter tre långa 12-timmarsdagar blev det så dags för en workshop med den stampade jordväggen, med sammanlagt åtta personer inklusive oss själva. En heldag krävdes för att stampa hela formen full, och jösses vad fin den blev. I denna sektion började vi blanda i ytterligare ett par pigment utöver den brun-umbra som hittills gett väggen färg (en mix av röd- och gulockra). Mycket spännande att se resultatet när vi lyfte av formen!

Vi har äntligen lyckats klura ut ett enklare sätt att flytta den tunga och otympliga formen på. Istället för att lyfta av hela formen manuellt och och sedan försöka sätta ihop alla delar i luften igen, lossar vi nu bara formen tillräckligt för kunna flytta upp den till nästa väggsektion och hissar upp den med två taljor som sitter fast i takstolarna. Denna metod gör att arbetet kommer gå snabbare då det hittills varit lika mycket jobb att flytta formen som att stampa väggen.

Allt som allt känns det som att vi tagit ett ordentligt kliv framåt, ett kliv som syns och märks och ger oss energi att fortsätta bygget!


Glasögon och skyddsmask används när vi tillsätter kalken.
Håkan Lindberg och Ulf Henningsson spelar folkmusik
under en paus i putsarbetet
Hampafiber och halm fungerar som armering i putsen

Som en extra åtgärd för att undvika typiska diagonalsprickor
från fönster- och dörröppningar, putsar vi in hakformade
metallnät som kompletterande armering.


Med hjälp från lerbyggare i närområdet lerkalkade vi halva gaveln på en dag.

Karolina utformar rundningen där putsen möter
fönsterkarmen (mycket fint blev det).



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar